Top

12. January 2018.

1 minut do lepšeg dana: Da li ste otkrili trend matcha?


Ukoliko u kafićima koje idete još niste zapazili novi trend u služenju toplih napitaka, vreme je da o tome saznate više. Zato vam danas pričam o matcha zelenom čaju čija je popularnost na uzlaznoj putanji.

Matcha je, dakle, vrsta zelenog čaja koja dolazi iz Istočne Azije i koju, na primer, Japanci od davnina koriste kao čaj, začin i za bojenje hrane. Listovi ove biljke se suše i melju, a smatra se da je ona izrazito efikasna u detoksikaciji organizma, povećanju energije i izržljivosti, a čak i usporavanju starenja ćelija. Ova biljka praktično nema kalorije i preporučljiva je tokom različitih dijeta. Razlika u odnosu na standardan čaj jeste ta što ne postoji u formi kesice ili listova koji se prelivaju vrelom vodom, već se radi o prahu izrazito zelene boje. Vitaminska vrednost matcha praha je veoma visoka (vitamini sadržani u njemu su A, B, C i E), te se napici na bazi matcha-e sve više služe u fitnes i spa centrima, kao i u standardnim barovima.

Što se ukusa tiče, vrlo često čitam da je sličan ukusu trave, međutim meni više deluje kao peršun, verovatno zato što travu nikada nisam probala. 🙂 Verzija matcha-e koju sam nedavno pila bila je matcha cappuccino, koji se u Italiji već uveliko služi u verzijama sličnim standardnom kapućinu – sa najzanimljivijim oblicima iscrtanim u mleku.

Da li ste probali ovaj čaj ili možda kafu sa dodatkom matcha-e?

Ne zaboravite da me pratite na Fejsbuku i Instagramu, kako biste uvek na vreme znali kada izađu novi tekstovi.


featured image source: Pixabay

Podeli:

Comments are closed.

Kategorije

Kontakt

Zahvaljujem Vam se na čitanju i komentarisanju mojih postova. :)

Ne zaboravite da me pratite na Fejsbuku i Instagramu, a ako želite da budete obavešteni mejlom svaki put kada izade novi post, upišite se na mejling listu.

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje ili sugestiju, slobodno mi pišite!

Imajte lep dan,
Aleksandra[recaptcha class:recaptcha size:compact]