Top

24. January 2018.

1 minut do lepšeg dana: Ex Yu muzika – grupa Srebrna Krila


Znate li onaj osećaj kada se ujutru probudite i u glavi vam je neka pesma za koju niste sigurni kako vam je pala na pamet? Upravo ta situacija mi se desila pre neki dan, a dotična pesma bila je „Volio sam Tanju“ od Srebrnih Krila.

Spremajući se za posao tog jutra, na red za slušanje došle su i ostale pesme ove grupe, a malo sam o istoj i istraživala. Ono što sam saznala jeste da se radi o zagrebačkom bendu osnovanom od strane Vlade Kalembera davne 1978.godine koji je na samom početku bio kompletno muškog sastava. Prvi veliki hit ove grupe bila je dobro poznata pesma „Ana“, a ono što je za mene bila novina jeste činjenica da je ovaj bend nastupao i na Evroviziji 1988.godine sa pesmom „Mangup“. U vreme nastupa na Evroviziji Kalember je već bio napustio grupu, a njen sastav je postao bogatiji za ženski vokal Lidiju Asanović. Pesma ja osvojila visoko 6. mesto.

Najslavnije godine „Srebrnih Krila“ bile su one od 1978. do 1983. kada je bend nastupao po celoj bivšoj Jugoslaviji, ali i u Bugarskoj i Sovjetskom Savezu. Pomenuti odlazak Kalembera (koji se desio 1986.godine) prilično je uzdrmao stanje u kome se bend nalazio, u predstojećim godinama smenile su se čak 4 pevačice, a bend je prestao da postoji 2000.godine. Iza njih su ostali mnogobrojni hitovi poput „Prva noć sa njom“, „Kockar“, „Sanjar lutalica“, „Lili“, itd.

Godine 2012. grupa je organizovala koncert u Zagrebu obećavši vraćanje na scenu. To se i desilo nekoliko meseci kasnije sa izlaskom albuma Srebrna Krila 2012. Ukoliko niste imali priliku da čujete nešto od novih pesama (kao što ja, na primer, nisam), ostavljam vam link za „Ponoć je“ i „Noćas sam nesretan“.

Uživajte i ne zaboravite da me pratite na Fejsbuku i Instagramu, kako biste uvek na vreme znali kada izađu novi tekstovi.


featured image source: Pixabay

Podeli:

Comments are closed.

Kategorije

Kontakt

Zahvaljujem Vam se na čitanju i komentarisanju mojih postova. :)

Ne zaboravite da me pratite na Fejsbuku i Instagramu, a ako želite da budete obavešteni mejlom svaki put kada izade novi post, upišite se na mejling listu.

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje ili sugestiju, slobodno mi pišite!

Imajte lep dan,
Aleksandra[recaptcha class:recaptcha size:compact]