Top

8. January 2018.

1 minut do lepšeg dana: Kada je najbolje šopingovati u Italiji?


Svi mi vrlo dobro znamo taj mit kako u inostranstvu u određena doba godine razne prodavnice odeće, obuće, tehnike itd. drastično spuste cene i kako je tada moguće kupiti mnogo toga za veoma male pare. Isto tako, svi mi poznajemo nekog ko je „jednom u Veroni kupio ekstra trenerku za 12 eura“ i slične lovačke priče, međutim mi nekako i kad se nađemo negde napolju dočeka nas slična cenovna situacija kao u Srbiji. Bitno je, dakle, dobro se uputiti u to kada je najbolje krenuti u šoping u inostrantvo. Danas ću vam dati informacije o Italiji, s obzirom na to da ovde živim i tu informaciju znam pouzdano.

Sniženja se u Italiji dešavaju početkom i sredinom godine. Različite italijanske regije mogu da imaju manje varijacije u datumu početka sniženja, ali se uvek radi o početku januara ili početku jula. Precizno, zimsko sniženje u najvećem delu Italije kreće 5.januara, a traje do kraja februara ili prve nedelje marta. Što se letnjeg sniženja tiče, njegov početak vezan je za prve dane jula (uglavnom 1. ili 2.jul) i traje najčešće do kraja avgusta. Zovem ih letnje i zimsko samo zbog perioda u kojima se dešavaju, a sniženje se oba puta dešava i za zimsku i za letnju garderobu.

Da li je gorepomenuta priča o trenerci istinita? Pa, donekle. Osnovni razlog je taj što se cene snižavaju progresivno, što znači da se uglavnom kreće od 20-30% pa se tek posle nekoliko nedelja ono popne na neke ozbiljnije nivoe, a do tada je dosta toga već rasprodato jer masa uglavnom krene da kupuje već na samom početku sniženja. Ovo je naročit problem ukoliko nosite odeću i obuću standardnih veličina.

Ipak, uz malo upornosti nije sve tako crno. Ukoliko u kupovinu krenete tek krajem januara/početkom februara i ukoliko ste veoma uporni i bukvalno izdvojite dane za prebiranje odeće kako biste našli jedine preostale primerke u vašoj veličini, možete da prođete jednako dobro kao vaš prijatelj iz Verone. 🙂

I ne zaboravite da me pratite na Fejsbuku i Instagramu, kako biste uvek na vreme znali kada izađu novi tekstovi.


featured image source: Pixabay

Podeli:

Comments are closed.

Kategorije

Kontakt

Zahvaljujem Vam se na čitanju i komentarisanju mojih postova. :)

Ne zaboravite da me pratite na Fejsbuku i Instagramu, a ako želite da budete obavešteni mejlom svaki put kada izade novi post, upišite se na mejling listu.

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje ili sugestiju, slobodno mi pišite!

Imajte lep dan,
Aleksandra[recaptcha class:recaptcha size:compact]