Top

10. January 2018.

1 minut do lepšeg dana: Koliko čovek može da pročita za 1 minut?


 

U odgovoru na ovo pitanje prvenstveno ću se ograničiti na čitanje tekstova na maternjem jeziku, s obzirom na to da je taj podatak uglavnom vezan za maksimalnu brzinu čitanja, odnosno ono čitanje koje nam nosi najmanje poteškoće.

Generalni podaci kažu da je prosečna brzina čitanja negde oko 300 reči za 1 minut. Ovaj broj, jasno, varira od osobe do osobe i na njega mnogo utiče o kakvom se tekstu radi. Shvatila sam to na sopstvenom primeru kada sam merila koliko mi reči treba za tekstove u rubrici „1 minut do lepšeg dana“. Na primer, čitajući jedan politički tekst, za minut sam uspela da pročitam 280 reči, dok sam čitajući tekstove zabavnog karaktera stizala i do 420. Tekstovi na mom blogu čitala sam brzinom od 350 reči u minuti, ali ovde olakšavajuća okolnost može biti to da sam ja njihov autor, te da sam imala izvesne „olakšice“, pa je finalna odluka pala da se tekstovi u novoj rubrici kreću između 280 i 320 reči.

Hajde da prevedemo 300 reči u minuti u vreme koje nam je potrebno za čitanje knjige. Pretpostavimo da knjiga ima 283 strane i da prosečna stranica ima oko 420 reči. Računica je vrlo jednostavna

(broj stranica * broj reči po stranici)/(prosečan broj pročitanih reči po stranici)

=

(283 * 420) / 300 = 396,2 minuta = 6,6 sati

 

Ukoliko, dakle, posvetite oko sat vremena dnevno čitanju vaše knjige, uspećete da je završite za manje od nedelju dana. Na godišnjem nivou to je 52 pročitane knjige. Jasno, ukoliko odlučite da čitate pola sata dnevno, u godinu dana pročitate oko 26 knjiga, a to nikako nije malo!

Kako vam zvuči ova računica? Da li ste u svoje novogodišnje odluke uvrstili onuda više čitate? Ukoliko niste, možda je vreme da razmislite o tome! 🙂

I ne zaboravite da me pratite na Fejsbuku i Instagramu, kako biste uvek na vreme znali kada izađu novi tekstovi.


featured image source: Pixabay

Podeli:

Comments are closed.

Kategorije

Kontakt

Zahvaljujem Vam se na čitanju i komentarisanju mojih postova. :)

Ne zaboravite da me pratite na Fejsbuku i Instagramu, a ako želite da budete obavešteni mejlom svaki put kada izade novi post, upišite se na mejling listu.

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje ili sugestiju, slobodno mi pišite!

Imajte lep dan,
Aleksandra[recaptcha class:recaptcha size:compact]