Top

7. January 2018.

1 minut do lepšeg dana: Reči koje su obeležile 2017. godinu


Na kraju svake kalendarske godine mnogi planetarno popularni rečnici engleskog jezika objavljuju top listu reči koje su prema njihovoj statistici obeležile godinu koja je na izmaku. Statistika kojom se vode uglavnom je vezana za broj i učestalost pregleda, a neretko se veliki rečnici trude i da je objasne, odnosno analiziraju događaje koji su doprineli njihovoj traženosti.

 

Prema popularnom rečniku oxforddictionaries.com reč koja je obeležila 2017. godinu je Youthquake. Njen prevod sa engleskog je „značajne kulturne, političke ili društvene promene proizašle iz akcija ili nastale uticajem mladih ljudi“, a kao što ćete se verovatno složiti sa mnom, srpski jezik trenutno ne poseduje reč koja bi mogla da bude direktan prevod ovog engleskog izraza.

Prema onlajn rečniku merriam-webster.com najpopularnija reč u 2017. godini bila je Feminism (feminizam), a ovo verujem da nikome nije naročito iznenađujuća činjenica. Prema ovom rečniku feminizam predstavlja „teoriju političke, ekonomske i socijalne jednakosti polova i organizovani aktivizam u ime ženskih prava i interesa“. Merriam-Webster je zaključio da je pretraživanje reči feminizam doživelo bum u januaru 2017.godine kada je u Vašingtonu održan takozvani „ženski marš“ u kome je prema nekim reportažama učestvovalo oko pola miliona ljudi, a koji se desio ubrzo nakon dolaska Trampa na mesto predsednika.

Complicit je reč koja je prema dictionary.com obeležila prethodnu godinu, a ona se na srpski jezik može prevesti kao saučesnik i ponovo je njeno pretraživanje mahom bilo vezano za Donalda Trampa i članove njegove porodice. Prvi talas popularnosti ove reči desio se tokom marta kada je Skarlet Johanson reklamirala istoimeni parfem glumeći Ivanku Tramp u jednom šou programu, dok je nekoliko nedelja kasnije Ivankina izjava da ne zna šta to znači biti saučesnik ponovo probudila pažnju slušalaca koji je doneo prevagu kada je u pitanju izbor za najpopularniju reč u 2017.

Ukoliko vas je ova tema zainteresovala, imajte na umu da veliki broj onlajn rečnika objavljuje i reči dana, nedelje i meseca.

I ne zaboravite da me pratite na Fejsbuku i Instagramu, kako biste uvek na vreme znali kada izađu novi tekstovi.


featured image source: Pixabay

Podeli:

Comments are closed.

Kategorije

Kontakt

Zahvaljujem Vam se na čitanju i komentarisanju mojih postova. :)

Ne zaboravite da me pratite na Fejsbuku i Instagramu, a ako želite da budete obavešteni mejlom svaki put kada izade novi post, upišite se na mejling listu.

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje ili sugestiju, slobodno mi pišite!

Imajte lep dan,
Aleksandra[recaptcha class:recaptcha size:compact]