Top

14. January 2018.

1 minut do lepšeg dana: Zašto je dobro biti ranoranilac i kako to postati?


Ljudi se grubo mogu podeliti u dve grupe: one koji su aktivni već od ranog jutra i kojima rano ustajanje ne predstavlja problem (jutarnje osobe) i one koji sa buđenjem muče muku, ali su zato super produktivni u bilo koje doba noći (noćne ptice). Iako je period studiranja verovatno jednako produktivan za obe grupe (predavanja često nisu obavezna, te se dnevna rutina može prilagoditi sopstvenom tipu produktivnosti), zaposlenost i diktirano radno vreme noćnim pticama mogu doneti poteškoće u buđenju i koncentraciji u prvim jutarnjim časovima. Ukoliko pripadate ovoj grupi, verovatno ste često poželeli da izmenite ovu svoju osobinu i barem se malo primaknete drugoj grupi čija je produktivnost karakteristična za rano jutro.

Šta su prednosti ranog ustajanja? Osnovna je ta što dok drugi spavaju vi imate mir s kojim možete popiti svoju prvu kafu i pripremiti dan. Rano jutro pruža mogućnost reflektovanja sopstvenih odluka i ideja („jutro je pametnije od večeri“), organizovanje dana koji je pred vama, završavanja posla već ujutru kojim „zarađujete“ više slobode za kasnije u toku dana. Većini noćnih ptica su ovi benefiti jasni, ali im je i dalje nejasno kako da se nateraju na promenu. Knjiga koje bi vam mogla biti od pomoći je „Miracle morning“ čiji je autor Hal Elrod. Ona predstavlja svojevrstan planer produktivnog jutra, a njen pisac pritom tvrdi da ova knjiga „menja način na koji živite život“ . Elrodov savet je taj da se, ukoliko je nemoguće ustati još ranije, probudite barem sat vremena pre nego što inače ustajete i posvetite ih samo sebi – kroz 60 minuta meditacije, vežbanja, reflektovanja i čitanja, organizovanih na preporučeni način. Više o ovoj knjizi kao i ljudima čiji je život promenila možete pronaći na fb stranici The Miracle Morning Community. Smatram da može koristiti svima koji žele da postanu ranoranioci ili to već jesu ali žele da promene organizaciju spstvenog jutra i više se posvete sebi. Javite mi utiske ukoliko je pročitate!

 

I ne zaboravite da me pratite na Fejsbuku i Instagramu, kako biste uvek na vreme znali kada izađu novi tekstovi.


featured image source: Pixabay

Podeli:

Comments are closed.

Kategorije

Kontakt

Zahvaljujem Vam se na čitanju i komentarisanju mojih postova. :)

Ne zaboravite da me pratite na Fejsbuku i Instagramu, a ako želite da budete obavešteni mejlom svaki put kada izade novi post, upišite se na mejling listu.

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje ili sugestiju, slobodno mi pišite!

Imajte lep dan,
Aleksandra[recaptcha class:recaptcha size:compact]