Top

31. January 2018.

1 minut do lepšeg dana: Zašto je korisno pročitati (barem) prvih 100 strana Biblije?

Izdvojite danas 1 minut kako biste saznali moje utiske nakon početka čitanja Biblije.


Počela sam da je čitam nekoliko meseci po povratku iz Jerusalima (čitajte o tome u ovom postu) , ne zato što sam ne znam kako religiozna, već zato što sam se u tom gradu po hiljadu i prvi put uverila u apsurdnost u razlikama između glavnih svetskih religija. Baš zato odlučila sam da se pozabavim Biblijom, kako bih možda konačno uspela da ukapiram šta je to tačno navelo Jevreje da se deklarišu kao Jevreji a hrišćane da se deklarišu različitim od Jevreja. Ovaj cilj za mene je definivno prvi razlog čitanja Biblije, a kasnije planiram da shvatim i zašto se muslimanski narod čija je religija nastala još kasnije smatra različitim od ostala dva.

Iako dugačka i napisana milenijumima ranije, radnja Biblije događa se veoma brzo i već u prvih sto strana možete pročitati o svim onim biblijskim pričama koje ste već čuli: nastanku sveta, Adamu i Evi, Avramu praocu naroda, Nojevoj barci, Mojsiju koji prevodi narod preko Crvenog mora, Božijim zapovestima. Realno, ako se o nečemu toliko priča, a nalazi se u sto strana, zašto to onda i lično ne pročitati?

Ipak, koliko je Biblija zaista čitljiva? Što se tiče jezika, skoro je savršeno razumljiva što je veliku plus. Što se tiče težine čitanja, pa recimo da, iako radnja teče brzo, likovi se rapidno smenjuju i može biti komplikovano za „pohvatati“ (ja sam, na primer, crtala sebi šeme Avramovog potomstva 🙂 ). Ponekad se desi da ulete rečenice koje nemaju mnogo povezanosti sa ostatkom radnje, što je pretpostavljam posledica starosti knjige i moguće „slaganja slagalice“ da se ista prevede. Stil pisanja, u odnosu na sve ono što čitamo danas, relativno je „sirov“ te se nekad zaista treba pomučiti za čitanje samo nekoliko stranica.

Bilo kako bilo, verujem da je ovo knjiga koja zaista može da oblikuje način razmišljanja, ne samo o religiji, već i o istoriji sveta, ljudskom umu i njegovoj povodljivosti, kao i o verskim nasuglasicama koje su (nažalost!) postale naša svakodnevica.

Javite mi svoje utiske i ne zaboravite da me pratite na Fejsbuku i Instagramu, kako biste uvek na vreme znali kada izađu novi tekstovi.


featured image source: Pixabay

 

Podeli:

Comments are closed.

Kategorije

Kontakt

Zahvaljujem Vam se na čitanju i komentarisanju mojih postova. :)

Ne zaboravite da me pratite na Fejsbuku i Instagramu, a ako želite da budete obavešteni mejlom svaki put kada izade novi post, upišite se na mejling listu.

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje ili sugestiju, slobodno mi pišite!

Imajte lep dan,
Aleksandra[recaptcha class:recaptcha size:compact]