Top

15. October 2017.

Bliski istok u slikama

Dobar dan svima,

Danas bih želela da vas podsetim na moje putovanje na Bliski Istok koje se desilo ovog leta. O njemu sam vam već pisala u ovom i ovom tekstu, a sada vam ostavljam još neke neobjavljene slike sa moje dve omiljene destinacije – Amana i Jerusalima. Takođe, ukoliko vas zanimaju teme Bliskog Istoka, ispod slika možete pronaći preporuke za dva filma koji govore o Jerusalimu i odnosu između Izraela i Palestine, kao i jedan TED govor o poreklu nošenja feredže od strane muslimanskih žena.

Aman

 

Jerusalim

 

Iskreno se nadam da su vas moji prethodni postovi zainteresovali da jednog dana možda i sami obiđete Jordan i Izrael. Lično, ovo putovanje mi je potpuno promenilo pogled na svet, jer videti jedan način života koji je u potpunosti drukčiji od onog kakav većina nas vodi zaista natera na razmišljanje i preispitivanje. O kulturnom i istorijskom nasleđu ovih zemalja verujem da je potrebno reći malo – tri velike svetske religije potiču upravo sa ovog podneblja, a ono je takođe smatrano kolevkom civilizacije.

Na kraju, ukoliko želite da saznate više o istoriji odnosa Palestine i Izraela, za koju verujem da je jedna od najudarnijih bliskoistočnih tema, preporučujem vam ove filmove:

O’ Jerusalem je film iz 2006. godine koji kroz dirljivu priču o prijateljstvu između jednog muslimana i jednog Jevreja govori o nastanku države Izrael. Rekla bih da je ovaj film neka vrsta ubrzanog kursa o odnosu Izraela i Palestine i od srca vam savetujem da ga pogledate.

Inch’Allah  je nastao 2012. godine i govori o odnosu Izraela i Palestine danas. U njemu su na vrlo uverljiv način prikazani takozvani kontrolni punktovi gde palestinsko stanovništvo biva kontrolisano od strane izraelske vojske, a daje i veoma upečatljivu sliku o razlikama u načinu života Jevreja sa jedne i Palestinaca sa druge strane izraelsko-pelstinske granice.

Na kraju, ostavljam vam link za jedan interesantan TED govor u kome jedna vrlo simpatična muslimanka tvrdi da poreklo nošenja feredže u stvari uopšte nema veze sa Kuranom, već isključivo sa njegovim pogrešnim tumačenjem. Da li je ovo što ona govori tačno ili nije – pretpostavljam da je pitanje za čovečanstvo, a ne nju lično. U komentarima na pomenuti video vide se razna neslaganja sa onim što je ona izložila, no smatram da je video koristan jer iznad svega podstiče na razmišljanje.

Javite mi kako vam se dopadaju slike i preporuke! Ukoliko i sami poznajete neke knjige ili filmove koji govore o zemljama Bliskog Istoka, bila bih srećna ako biste mi ih preporučili.

Prijatan dan,

Aleksandra

 
Podeli:

Comments are closed.

Kategorije

Kontakt

Zahvaljujem Vam se na čitanju i komentarisanju mojih postova. :)

Ne zaboravite da me pratite na Fejsbuku i Instagramu, a ako želite da budete obavešteni mejlom svaki put kada izade novi post, upišite se na mejling listu.

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje ili sugestiju, slobodno mi pišite!

Imajte lep dan,
Aleksandra[recaptcha class:recaptcha size:compact]