Top

25. June 2017.

Jezera Severa Italije – Garda, Komo, Mađore

Dobar dan. Kako je leto već u toku, a letnji odmori se bliže, reših da u ovom postu ponovo pišem o destinacijama koje smatram interesantnim za obići. Prilagodiću takođe ovaj post generalnom padu volje da se leti čitaju dugački tekstovi, te će on mahom biti u slikama. Danas, dakle, pričam o jezerima na severu Italije, koja kako mogu da budu savršena destinacija za jesen ili proleće (pogotovo u kombinaciji sa obližnjim gradovima), tako mogu da se pokažu i kao vrlo interesantan izbor za leto.

Za početak malo geografije. Sva jezera pomenuta u naslovu nalaze se u severnom delu Italije, i predstavljaju tzv. lednička jezera u podnožju Alpa. Postoji još mnogo manjih jezera kako na površini Italije tako i u južnoj Švajcarskoj, ali Garda, Komo i Mađore spadaju u najveća od njih, a takođe su i mete raznih turističkih agencija na Balkanu. Stoga,  ukoliko preferirate da unajmite agenciju za organizaciju putovanja na sever Italije, neminovno je da ćete se naći baš na nekom od ova tri jezera.

Sever Italije sa ucrtanim ledničkim jezerima

Sever Italije sa ucrtanim ledničkim jezerima (izvor: wikipdia)

 

Najveće od 3 jezera i ujedno i najistočnije, te Balkancima najbliže, je jezero Garda. Njegova površina je oko 370m2, a nalazi se na 65m nadmorske visine. Garda se nalazi na oko 36km od Breše i 25-30km od Verone, dok je Milano na udaljenosti od  oko 120km. Ukoliko se iz Srbije zaputite ka severu Italije, teško da ćete promašiti ovo jezero, a zasigurno ćete ostati zadivljeni njegovim pejzažima.

Jezero Garda

 

Moje omiljeno mesto na Gardi, a ujedno i mesto na kome sam bila najviše puta, je Sirmione koje ima veoma interesantnu lokaciju – nalazi se na isturenom poluostrvu na samom jugu jezera. Najveća atrakcija ovog mesta jeste mogućnost da obiđete poluostrvo šetajući kroz vodu, a njegove plaže su takođe izuzetne. Smatram da ukoliko se nađete u Veroni ili Breši, sigurno treba da posetite jezero Garda. Slike ispod objasniće vam i zašto.

Sledeće jezero o kome bih da vam pričam, a koje sam takođe obišla je jezero Komo. O ovom jezeru, verovatno ste čuli, kruže neke veoma zanimljive priče, kao na primer da Džordž Kluni tamo ima kuću, ali da to nije jedina holivudska zvezda koja ovo jezero obilazi. Kada jednom vidite neka od mesta na ovom jezeru, shvatite brzo da sve ono što se priča uopšte nije nemoguće jer se radi o svojevrsnom raju na Zemlji.

Mapa gradova na jezeru Komo (izvor: wikipedia)

 

Jezero Komo nalazi se na oko 50km severno od Milana, a površina mu je oko 145km2. Kao što na mapi iznad možete videti, radi se o jezeru vrlo nesvakidašnjeg oblika, a najveći centri su Komo i Leko koji se nalaze na dva suprotna kraka jezera. Od ova dva grada mi je draži Leko i u njemu sam bila više puta, te će slike ispod uglavnom biti odande.

Popularna mesta na jezeru Komo (i upravo ona o kojima kruže priče da su najlepša) su Belađo i Varena. Nekoliko slika koje sam lično napravila u Belađu možete videti ispod.

Uličice gradića Belađo

 

Plaža Belađo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poslednje od tri jezera je jezero Mađore. Na njemu sam bila nedavno i i dalje sabiram utiske. Ono se nalazi između dve italijanske pokrajine – Pijemonta i Lombardije i do njega dolazite iz Milana (75km) ili iz Torina (122km), zavisno od toga na koju obalu jezera želite da stignete. Mađore je drugo po veličini jezero Italije sa površinom od 212km2, dok je posle Koma najdublje italijansko jezero.

Jezero Mađore

 

Najpopularnije mesto na ovom jezeru je Streza čija su najzanimljivija atrakcija ostrvca (Izola Madre, Izola Bela, Izola Dei Peskatori) do kojih se može doći čamcem, a koja su prepuna različitih znamenitosti. Još jedno interesantno mesto na jezeru Mađore je Arona, koja nije toliko poznato mesto kao Streza, ali po mom mišljenju mnogo mirnije i sa veoma lepom plažom i svim karakteristikama malog primorskog gradića. Ostavljam vas da uživate u slikama jezera Mađore.

Toliko od mene za danas. Nadam se da ste uživali u slikama, a ukoliko vas interesuje još informacija o ovim jezerima, slobodno mi pišite.

Za kako stići avionom do Milana, konsultujte ovaj post.

Za ideje o jeftinom prevozu i smeštaju, čitajte ovde i ovde.

Vaši utisci su takođe dobrodošli, te ih ostavite u komentarima ispod testa.

Pozdrav,

Aleksandra

Podeli:

Comments are closed.

Kategorije

Kontakt

Zahvaljujem Vam se na čitanju i komentarisanju mojih postova. :)

Ne zaboravite da me pratite na Fejsbuku i Instagramu, a ako želite da budete obavešteni mejlom svaki put kada izade novi post, upišite se na mejling listu.

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje ili sugestiju, slobodno mi pišite!

Imajte lep dan,
Aleksandra[recaptcha class:recaptcha size:compact]