Top

4. March 2018.

Kako napredujete sa novogodišnjim odlukama?


Zdravo svima! Kako smo već zakoračili u mart, verujem da je pravo vreme da se pozabavimo temom novogodišnjih odluka – onih koje tako ambiciozno donosimo kako krenu praznici, a koje potom veoma često zaboravimo kako isti prođu.

Svaki početak godine preplavljen je pozitivnošću i ambicijom. Verujemo da promena kalendara znači okretanje novog lista, te postavljamo ciljeve misleći da će godina koja dolazi doneti bolje uslove za naš lični i profesionalni razvoj nego što su sve one prethodne.

Koje su, ipak, najčešće „greške u koracima“ koje pravimo kada donosimo novogodišnje odluke?

 

  1. Odluke donosimo tokom praznika – dana kada smo najčešće na godišnjem i imamo vremena na pretek, te se prevarimo da će tokom cele godine biti tako. Skloni smo tada da zadamo sebi više aktivnosti nego što je to realno moguće postići tokom standardnih radnih dana kojih će nova kalendarska godina imati jednako mnogo kao i sve prethodne.
  2. Planiramo da krenemo sa realizacijom odluka od ponedeljka/od posle praznika/od februara, umesto od momenta kada ih donesemo. Jasno je da do trenutka kada zvanično treba da krenemo da se pridržavamo plana isti veoma često već biva zaboravjen: „obični dani“ pojedu nam početnu volju, a onda se sve odigra kao prethodnih godina te nije ni čudo što ciljeve iznova i iznova prepisujemo.
  3. Odluke ne konsultujemo iznova tokom godine – e, upravo zbog ovog pišem današnji tekst. Prve dve greške, ukoliko su već napravljene, maksimalno što možemo da uradimo jeste da ih se prisetimo za nekih 9-10 meseci, no ova treća apsolutno je ispravljiva i mislim da je početak marta pravi momenat da se osvrnemo na sve ono što smo ambiciozno zacrtali samima sebi početkom januara.

Lično sam ove godine po prvi put uspela da nateram samu sebe da iznova konsultujem svoje odluke i mislim da je tome najviše pripomogla činjenica da sam ih (po prvi put) imala zapisane u Excel dokumentu umesto na papiru koji sam potom zaturila bilo gde i nikad ga više ne pronašla. Imati odluke u Excelu, iako ne naročito kreativno, dozvoljava vam da ih revidirate evidencirajući ih različitim bojama (moje boje: zeleno za ono što ide po planu, žuto za ono gde se trudim, crveno za ono što nisam ni započela), a potom da ažurirate dokument svaki sledeći put kada ga pogledate. Jasno, Excel nije jedina mogućnost, no verovatno shvatate da je poenta u tome da se odluke pobroje u dokumentu koji ćete moći da otvorite i iščitate kad god vam volja. Rokovnici takođe mogu da budu odlična opcija, a možda čak i liste zakačene negde gde su vam vidljive.

Sada kad sve ovo znamo budimo malo realni prema samima sebi – koliko smo trenutno uspešni u realizaciji januarskih odluka?

 

Ja ću za moju situaciju da upotrebim reč relativno, pošto od dve najveće odluke trenutno upražnjavam jednu, a za drugu donekle stvaram pogodan teren, dok sam u ostalim manjim odlukama uspešna negde oko 40%. Može bolje naravno, ali sam za sad srećna jer znam da dva meseca kasnije i dalje držim u glavi sve ideje, a onda ćemo videti kako se stvari budu slagale

Kakva je vaša situacija? Da li ste već zaboravili sve ono što ste zacrtali sebi pre dva meseca ili pak, gurate u dobrom smeru?

Želim vam lep dan,

Aleksandra


Podeli:

Comments are closed.

Kategorije

Kontakt

Zahvaljujem Vam se na čitanju i komentarisanju mojih postova. :)

Ne zaboravite da me pratite na Fejsbuku i Instagramu, a ako želite da budete obavešteni mejlom svaki put kada izade novi post, upišite se na mejling listu.

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje ili sugestiju, slobodno mi pišite!

Imajte lep dan,
Aleksandra[recaptcha class:recaptcha size:compact]