Top

6. July 2017.

Mali jubilej bloga: 6 meseci postojanja

Dobar dan!

Kao što možete čitati u naslovu današnjeg posta, blog Morning Sun je pre nekoliko dana proslavio 6 meseci postojanja. Odlučujem danas da sa malim zakašnjenjem to i proslavim ostavljajući vam ovaj tekst koji govori o njegovom nastanku i razvoju.

Ime bloga govori o stvarima koje najviše volim – sunce i jutro

 

Ideju o pisanju bloga imala sam godinama. Kao veoma mala sam samoinicijativno pisala novine i novinarstvo mi je generalno oduvek bilo vrlo interesantno. Školovanje mi, ipak, nikada nije išlo u pomenutom pravcu, te tek sada kada sam pokupila diplome koje sam htela mogu da se posvetim svom nekadašnjem “zanatu”, mada isključivo u formi hobija. Iako je, dakle, uzrok nastanka bloga bila višegodišnja želja za pisanjem, neposredan povod za započinjanje istog bila je noć uoči proslave Nove 2017. godine kada jednostavno nisam mogla da zaspem i kada mi je, niotkuda, došla ideja da napišem svoj prvi post. Ukoliko se sećate, radi se o tekstu na temu Gruzije, koji je izašao u dva dela (linkove pronađite ovde i ovde)

Počevši, dakle, od početka 2017. godine, dala sam sebi zadatak da sa tekstovima izlazim nedeljom, jer pored pravog posla kojim se bavim ne verujem da bih mogla biti redovna sa pisanjem ukoliko ne bih zacrtala kada će postovi da izlaze. To pravilo se nije promenilo do danas, sa nekoliko manjih izuzetaka (među kojima je današnji post koji nažalost kasni jer sam se u međuvremenu selila).

Postovi su od samog početka naišli na uspeh i vidim da ih i posle šest meseci dosta mojih prijatelja redovno čita i da se dešava da me čak nedeljom opominju ukoliko nov tekst ne izađe u jutarnjim satima. Verovatno su upravo oni najzaslužniji za volju koju imam da svake nedelje pišem nove tekstove. Blog je takođe dosta komentarisan od strane meni nepoznatih osoba, koje ga pronalaze na različitim platformama na kojima često linkujem nove tekstove.

Ukoliko se sećate, postove sam inicijalno objavljivala na platformi po nazivu Blogger, ali sam u aprilu uspela da uz pomoć mog velikog drugara i pomoćnika Kristine isti pretočim u sopstveni vebsajt, koji vam se, nadam se, dopada. Ovom prilikom se Kristini zahvaljujem, a vama je toplo preporučujem ukoliko vam je potreban stručnjak za pravljenje sajtova. Slobodno mi pišite ukoliko vam je potreban Kristinin kontakt.

U međuvremenu je blog dobio i svoje Fejsbuk i Instagram lice kojima se trudim da na dnevnom novou podsećam na tematike kojima se bavim, a to su putovanja, različite svakodnevne teme i preporuke za ulepšavanje sopstvene svakodnevice.

 

Što se tiče statistike praćenja bloga, ponosno želim da objavim da je on više čitan od strane muške nego od strane ženske populacije (54% muškaraca i 46% žena), jer mislim da je osobe suprotnog pola generalno teže privući da čitaju vaše tekstove. Isto tako, gledajući ovu statistiku shvatam da blog ne naginje previše na žensku stranu, iako je jedan post bio isključivo ženski (kozmetičke preporuke koje možete pronaći na ovom linku), a imam planove za neke slične u skoroj budućnosti.  Što se tiče raspona godina čitalaca bloga, najveći broj čitalaca je uzrasta od 25 do 34 godine (33,5%), a procenat malo starijih i malo mlađih generacija je takođe visok. Od ukupno 27 objavljenih postova, 2 su prevedena na italijanski jezik, a i u budućnosti će svi postovi koji su malo generalnijeg karaktera biti prevedeni.

Tekst koji je doživeo najveću popularnost je Jedan neradni dan u životu gastarbajtera, a koji je naročito bio voljen od onih koji su se u njemu pronašli, mahom srpske dijaspore u Italiji. Drugi po redu je Tuga Visokog Obrazovanja u Srbiji gde sam nastojala da na jedan relativno komičan i vrlo realističan način opišem svoje studije na PMF-u u Novom Sadu. Treći najčitaniji post je uvek aktuelni tekst Letenje sa Air Serbia – prednosti i mane u kom sam uporedila cene letova našeg prevoznika sa ostalima koje se nude na tržištu. Meni omiljeni tekst je Bolje da misle da imaš, nego da znaju da nemaš koji vam preporučujem da pročitate ukoliko već niste.

Ono što u budućnosti možete očekivati od bloga su zasigurno teme slične dosadašnjima, ali u planu imam da dovedem i gostujuće pisce (kao što se desilo u ovom postu) i da uvedem i obogatim još neke rubrike. Ovog leta mi predstoje neka interesantna putovanja koja definitivno planiram da podelim sa vama, a tema za rubriku Na temu života imam na pregršt, iako su ovakvi tekstovi generalno vrlo zahtevni za pisanje. Mesečne preporuke takođe ostaju kao stalna rubrika do daljnjeg.

Volela bih da čujem vaše utiske o mom blogu i temama kojima se on bavi. Ukoliko imate bilo kakvu sugestiju ili komentar, znajte da su više nego dobrodošli i možete mi ih poslati u bilo kom obliku.

Toplo vas pozdravljam do sledećeg čitanja,

Aleksandra

Podeli:

Comments are closed.

Kategorije

Kontakt

Zahvaljujem Vam se na čitanju i komentarisanju mojih postova. :)

Ne zaboravite da me pratite na Fejsbuku i Instagramu, a ako želite da budete obavešteni mejlom svaki put kada izade novi post, upišite se na mejling listu.

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje ili sugestiju, slobodno mi pišite!

Imajte lep dan,
Aleksandra[recaptcha class:recaptcha size:compact]