Top

1. April 2018.

PREPORUKE ZA PROLEĆE

 


Dobar dan i dobar vam april dragi čitaoci!

Primetili ste možda da me od ovog posta nije bilo baš često, a razlozi tome su jednostavni: malo sam putovala, a malo čekala da prođe mart, pa da se (ove godine preteška) borba između proleća i zime konačno završi u korist ovog prvog.

Dok zraci sunca konačno iskreno obećavaju lepše dane odlučujem da vam ostavim nekoliko predloga za kvalitetno provođenje vremena u o ovom periodu. Jasno mi je da ćete tokom aprila verovatno preferirati da što više budete na otvorenom, no, za dobru knjigu, film ili onlajn sadržaj nijedan trenutak nije pogrešan. Hajde zato da krenemo sa preporukama! 🙂

Prva knjiga o kojoj ću da vam pričam danas nosi naziv „7 navika veoma uspešnih ljudi“ a spada u popularnu psihologiju ili, kako se to moderno kaže, „self-help“ žanr. Radi se o štivu čiji je sadržaj prvenstveno usmeren na efikasan način življenja poslovnog života, no saveti koji se u njoj nalaze mogu biti od pomoći u skoro svakoj životnoj situaciji. Lično nisam imala velika očekivanja od ove knjige jer mi se već odavno čini da ovakvih naslova ima bukvalno gde god da se okreneš, no s obzirom na to da sam do nje došla na preporuku prijatelja, ipak sam odlučila da joj dam šansu. Iako se, kao što naslov jasno kaže, prvenstveno radi o pravilima koja po mišljenju pisca (Stiven Kavi) treba da budu stubovi nosači našeg ophođenja prema poslovnim temama, meni su u najupečatljivijem sećanju ostali neki od primera korišćenih kako bi se određeni koncepti bolje dočarali. Iskreno preporučujem čitanje ove knjige svima, a pogotovo onima koji muče muku kako bi se uklopili u poslovni svet koji ih okružuje. Više o njoj možete pronaći ovde.

Ukoliko u odnosu na psihologiju ipak više preferirate knjige koje se „gutaju“ u dva ili tri dana, koje vas drže budnima do gluvog doba noći kako biste konačno saznali završetak, a za koje se vežete kao da se u njima radi o vama samima, za vas je onda „Devojka iz voza“ verovatno bolji izbor. Radi se o veoma dobro razrađenom trileru koji vas prvo potpuno uvodi u život i način razmišljanja glavne junakinje, koja, kada se konačno sa njom potpuno srodite, upada u jednu neverovatnu situaciju koja potom nosi još neverovatniji rasplet. Ukoliko se ne varam, po knjizi je snimljen i film, no između dve opcije ja uvek biram prvu. „Devojka iz voza“ čita se zaista lagano, može vam praviti društvo na putu do posla, a pogotovo može da vam bude korisna ukoliko nemate planove za vikend.  Više informacija možete pronaći na ovom linku.

Film koji sam odgledala nedavno, a koji bi mogao i trebao da bude zanimljiv svakoj osobi srpskog porekla jeste austrijski film „Atentat u Sarajevu“ snimljen 2014. godine. Ne mislim, iskreno, da se radi o ne znam kako kvalitetnom ostvarenju, no verujem da nam svima može biti veoma koristan kao podsticaj na razmišljanje i podsećanje na istorijske činjenice koje tako mnogo volimo a citiramo, a o njima vrlo često znamo premalo. Film koji sam navela nije jedini koji govori o poznatom događaju iz 1914.godine, no može biti odlična polazna tačka za produbljivanje kako ove, tako i raznih drugih istorijskih tema.

Ukoliko ste ljubitelj interneta, a volite blogove i pogotovo članke iz oblasti psihologije i opšte produktivnosti, onda je Postanly, kolekcija tekstova na upravo pomenute teme, pravo mesto za vas. Prvo što ćete videti kada uđete na ovu stranicu jeste mogućnost da se upišete za njihov newsletter koji vam potom stiže jednom nedeljno (petkom) i u kome se nalaze linkovi za nove tekstove. Odmah ispod već možete da „zavirite“ u članke prikupljene tokom prethodne nedelje. Lično nalazim vrlo interesantnim njihov newsletter – istina je da se teme nekad ponavljaju i da tekstovi mogu biti prilično dugi, no lepa stvar je to što vam sve stigne na mejl, a vi možete da se organizujete da čitate tekstove kad god vam volja. Proverite da li vam se ovaj sistem dopada i javite mi utiske!

Kada smo već zakoračili u onlajn svet, mogla bih da vam preporučim i nešto na Instagramu! 🙂  Radi se o jednom mladom momku koji vodi profil pod nazivom ignjat_se_zovem, a čija je osnovna ideja davanje jednog ironičnog pogleda na „sve ono na šta se današnja masa loži“. Verujem da već iz ovog opisa možete da shvatite da se radi o jednoj svakodnevnoj razbibrizi koja itekako može da nasmeje i ulepša dan. Zapratite Ignjata i uživajte!

Aktivnost sezone za mene je ista kao i prošle godine u ovo doba – plivanje! Iako sam još pre godinu i po dana otkrila pogodnosti odlaska na bazen (čitajte o tome ovde), tek početkom ove godine došla sam na ideju da se upišem na kurs kako bih poboljšala određene tehnike. Ono što mi se najviše dopada kod činjenice da su časovi sada u striktno određeno vreme jeste ta da me takav koncept tera da dve večeri nedeljno jednostavno ostavim sve brige po strani i odem na zasluženu relaksaciju. Naravno da plivanje nije jedina mogućnost za bavljenje sportom (prisetite se treninga trčanja o kom sam vam pisala ovde), no za mene je ubedljivo najbolji način da zaboravim na svakodnevne probleme. Ukoliko imate bazen negde u blizini, zašto i vi ne biste probali?

Toliko o mojim preporukama za danas. Tek sada kada sam ih sve izlistala shvatam da imam barem još ovoliko da ih pomenem. Ipak, kako one koje bih dodala zalaze malo više u sferu mode, šopinga i kozmetike, odlučujem da o tome pišem neki sledeći put.

Budite pozdravljeni i, ukoliko slavite Uskrs danas, želim vam da ga provedete u najlepšem raspoloženju.

Aleksandra


image source: Pixabay

Podeli:

Comments are closed.

Kategorije

Kontakt

Zahvaljujem Vam se na čitanju i komentarisanju mojih postova. :)

Ne zaboravite da me pratite na Fejsbuku i Instagramu, a ako želite da budete obavešteni mejlom svaki put kada izade novi post, upišite se na mejling listu.

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje ili sugestiju, slobodno mi pišite!

Imajte lep dan,
Aleksandra[recaptcha class:recaptcha size:compact]