Top

30. July 2017.

Sadržaji za Razbibrigu – Preporuke za Leto

Dobar dan svima.

Sada već tradicionalno, pišem vam o sadržajima koji su mi u poslednje vreme bili interesantni i za koje smatram da bi to mogli biti i vama, bilo da ovaj mesec provodite radno ili negde na odmoru. Prema hronološkom redu, ovo bi trebale biti preporuke za jul, ali obzirom da bivaju objavljene poslednjeg julskog vikenda odlučujem da ih nazovem preporukama za leto.

Prva moja preporuka ovog puta biće na temu ishrane. Zanimljivo je to da sam u ranijim preporukama pisala više o sportskim aktivnostima dok se sada više hvatam hrane, ali recimo da smo trenirali dovoljno za leto pa sad možemo da se gostimo. Šalim se, hrana o kojoj ću pričati od strane mnogih neće biti smatrana gozbom, obzirom da se radi o ovsenoj kaši. Lično, oduvek sam bila poštovalac iste, ali sam tek u poslednje vreme zbog redukcije ishrane povodom određenih stomačnih problema bila u prilici da ovoj namirnici posvetim potrebnu pažnju. Ovsene pahuljice, ukoliko to već niste znali, odlično rastu u toploj vodi i stvaraju kašu vrlo neutralnog ukusa u koju potom možete dodavati slatke ili slane sastojke po volji, a možete je jesti i samu. Kao takva, ovsena kaša je idealan doručak, a za mene je to pogotovo bila zbog činjenice da ne mora da se meša sa jogurtom ili mlekom kao standardne pahuljice, pošto sam se u poslednje vreme trudila da izbegavam mlečne proizvode. Lično, ovsenu kašu najradije pripremim u većoj činiji za više dana pa je ostavim u frižideru, a najviše volim da je mešam s medom. Verujem da je i kao večera vrlo dobra opcija, jer se bez problema meša i sa salatom i tunjevinom.

Ovsena kaša se super slaže i uz čaj

 

Da ne bude ipak da ne pišem baš nimalo o sportu, evo ideje za jednu „sportsku“ aplikaciju koju, vrlo moguće, već poznajete, ali ako ne verovatno bi vam činjenica da ona postoji mogla biti od koristi. Radi se o aplikaciji po imenu Google Fit koja broji korake koje napravite u toku dana, meri pređenu kilometražu i broj potrošenih kalorija. Na početku kada je instalirate treba da postavite određeni cilj koji želite da postignete svakog dana (na primer, 10000 pređenih koraka ili sat vremena šetnje), a aplikacija vas onda obaveštava svaki put kada ostvarite svoj dnevni cilj. Na taj način, mereći vaše dnevne aktivnosti (aplikacija registruje i vožnju bicikla i trčanje, premda, rekla bih, sa manjom preciznošću), Google Fit formira vaš tajmlajn, tj. istoriju vašeg kretanja iz dana u dan. Mislim da je ovo dosta koristan dodatak koji vam pomaže da razvijete ideju o tome koliko se zaista krećete i uopšte da izbegavate previše sedenja što je pojava koja verovatno muči mnoge od nas.

Ukoliko ne nosite sa sobom telefon u baš svim situacijama (na primer, kada trenirate), onda rešenje za vas može da bude Mi Band narukvica koja funkcioniše na način vrlo sličan Google Fit-u. Radi se o gumenoj narukvici sa posebnim senzorom koja radi isto što i Google Fit ali samom činjenicom da se radi o narukvici ona vas prati u stopu bilo gde da ste. Osim standardnih opcija koje nudi Google Fit, Mi Band ima sposobnost i da meri dubinu vašeg sna, kao i broj otkucaja srca u bilo kom momentu dana. Ove narukvice se mogu naručiti preko Amazona, po ceni koja se kreće u rangu između 15 i 30 eura.

Što se tiče onlajn sadržaja, moja preporuka za blog ovog puta ide u korist Brana’s Divine World. Radi se o blogu koji pratim već oko 4 godine, koji je jednom davno bio isključivo modni blog, a koji je na inicijativu svoje svestrane autorke Branislave Antović prerastao u platformu na kojoj su podjednako zastupljene priče o modi, kulturi i uređenju enterijera. Iako na njemu postoji mnoštvo gostujućih autora, Branin blog odiše njenim posebnim šarmom jer je Brana jedan od zaista retkih blogera koji su zadržali sopstveni stil čak i kada je njihova onlajn platforma stekla popularnost a blog postao njihov stalan posao. Jasno, ovaj blog poseduje i svoj Youtube kanal na kome je Brana sve aktivnija. Lično, preferiram njenu pisanu reč ali različitih i različito prezentovanih sadržaja kod Brana’s Divine World ima na pretek za sve ukuse.

Brana’s Dibine World blog koji iskreno preporučujem

 

Jedan Instagram profil koji mi je u poslednje vreme zapao za oko nosi naziv štiklakafakravata. Radi se o profilu jednog para, Saše i Ana-Marije, koji putuje po svetu i postavlja predivne slike na Instagram. Ideja profila jeste da inspiriše parove na ideje za medeni mesec, ali i ljubav i putovanje uopšte. U njemu se, ipak, može uživati bilo kog da ste emotivnog ili finansijskog statusa. Iako ovaj mladi par poseduje i sopstveni sajt koji nosi isti naziv(a koliko sam shvatila i Youtube kanal, premda ga nisam pogledala), mislim da je lepota koju žele da dočaraju ipak najjače preneta kroz fotografije. Plus, u eri milionskih Instagram profila, imam utisak da je ipak jako malo onih u kojima su akteri više od jedne osobe, te je Štiklakafakravata neka vrsta osveženja od standardnih Instagram sadržaja koji mahom reklamiraju odeću i kozmetiku.

Na kraju, evo i jedne knjige koja mi u poslednje vreme oduzima dah. Radi se o zbirci priča italijanskog pisca po imenu Dino Bucati. Moja italijanska verzija nosi naziv „Šezdeset priča“, ali na sajtu knjižare Delfi vidim da se u Srbiji prodaje pod nazivom „Prodavnica tajni“. Po broju strana ocenjujem da u „Prodavnici tajni“ verovatno ima manje priča nego u mojoj verziji, no obzirom da svaka priča nosi sa sobom određenu težinu, verujem da je i srpska verzija više nego dovoljna da se stekne utisak o genijalizmu ovog romanopisca i noveliste iz prve polovine 20.veka. Bez da vam pričam o sadržaju samih priča, reći ću vam  da Bucatijeva naracija u detalj odvodi na mesta gde se radnja priča odvija, a akteri njegovih pripovetki najčešće imaju tragičnu sudbinu koja se uglavnom otkriva na samom kraju. Između početka i kraja odvijaju se psihološke drame glavnih junaka koje dospevaju i do vas samih i čine da se iskreno zadivite jačini emocija koje vam bivaju prenesene. Meni lično omiljena, a verujem i jedna od najdramatičnijih priča nosi naziv Sedam spratova i preporučujem vam da je pročitate, bilo da imate ili nemate volje da čitate ostale priče Dina Bucatija.

Toliko od mene za ovaj post. Ukoliko tokom avgusta bude još predloga za koje budem smatrala da zaslužuju mesto na mom blogu, čitaćete i drugi deo letnjih preporuka. Ukoliko ne, sledeće predloge možete čitati u septembru.

Do tada, javite mi kako vam se ove dopadaju i šaljite i vi meni svoje preporuke.

Do sledećeg čitanja,

Aleksandra

 

 

Podeli:
prvo najnoviji prvo najstariji sa najviše glasova
Obaveštavaj me o
trackback

[…] Bucatiju već sam vam pisala u jednom od “Preporuka” postova prošle godine (evo ga link), a tada sam pričala o zbirci priča koju sam na italijanskom čitala pod nazivom “60 […]

Kategorije

Kontakt

Zahvaljujem Vam se na čitanju i komentarisanju mojih postova. :)

Ne zaboravite da me pratite na Fejsbuku i Instagramu, a ako želite da budete obavešteni mejlom svaki put kada izade novi post, upišite se na mejling listu.

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje ili sugestiju, slobodno mi pišite!

Imajte lep dan,
Aleksandra[recaptcha class:recaptcha size:compact]