Top

21. May 2017.

Sadržaji za Razbibrigu – Preporuke za Maj

Dobar dan svima!

Preporuka postovi postali su već standardna rubrika na blogu. Ukoliko post ove vrste čitate po prvi put, znajte da se radi o idejama za zanimljive aktivnosti i sadržaje koje svakog meseca u okviru jednog ovakvog teksta delim sa vama. Do sada se uglavnom radilo o fizičkim aktivnostima, Internet sadržajima, hobijima i hrani, a i danas ću nastaviti u veoma sličnom pravcu.

Prva preporuka za danas je knjiga koju sam dobila na poklon pre nekoliko dana, a koju sam krenula da čitam praktično istog trenutka kada sam je dobila i koju smatram izrazito korisnim i zanimljivim štivom. Radi se o knjizi Krisa Andersona, vlasnika neprofitne organizacije TED koja organizuje godišnje konferencije na kojima učesnici izlažu govore na različite teme (T = tehnohlogija, E = edukacija, D = dizajn). Knjiga nosi naziv TED govori i posvećena je svim ljubiteljima javnog izlaganja i prezentovanja uopšte, ali je napisana dovoljno pitko da verujem da bi svakom mogla biti interesantna. U njoj su navedeni različiti primeri uspešnog i neuspešnog prezentovanja, saveti kako osvojiti publiku i šta treba izbegavati ukoliko nam je to cilj. Verujem da ona može biti korisna apsolutno svima, učenicima koji moraju da prezentuju u školi, studentima koji se pripremaju za usmene ispite, profesionalcima koji treba da prezentuju poslovne rezultate. Moja knjiga je naručena preko Amazona i moja verzija je na engleskom jeziku, ali sam pronašla link na kome na srpskom jeziku možete pronaći detalje o ovoj knjizi.

Ted Talks by Chris Anderson

Ted Talks by Chris Anderson

 

Druga preporuka za danas je najjednostavnija stvar na svetu čije sam pozitivno dejstvo na organizam negirala tokom svih svojih 26 godina. U pitanju je čaj. Nikada nisam bila ljubitelj čaja, štaviše mrzela sam ga. Jedina asocijacija na njega bila mi je da se pije kada si bolestan i to bi otprilike bilo to. Smatrala sam da ljudi mogu da vole ili kafu ili čaj (coffee person / tea person) i da je nemoguće da neko ko je veliki zaljubljenik u kafu (kakav sam bila ja) može isto tako da voli čaj. E pa, stvari se menjaju. U mom slučaju se desilo da sam sa godinama jednostavno počela da gubim interesovanje za kafu (što ne znači da je više ne pijem, ali sam dosta smanjila količinu koju popijem) i počela da se pitam šta je to što bi moglo da je zameni. Ništa sem čaja mi nije palo na pamet (ukoliko vi imate neki predlog o zameni za kafu koja nije čaj, slobodno pišite) te sam tako pre nekih mesec dana odlučila da uvedem u svoj život dve šolje čaja dnevno. Počela sam sa vrlo jednostvnim čajem od nane koji sam uspela da popijem u rekordnom roku, potom sam otkrila čaj sa ukusom limuna za koji mogu da kažem da mi se zaista sviđa, a trenutno sam u fazi zelenog čaja (čiji nisam ljubitelj). Ono što sam u međuvremenu shvatila o čaju jeste to da mi neverovatno pomaže u varenju. Nekoliko puta sam posle ručka u firmi imala problem sa težinom u želucu i otežanim varenjem i svaki put kako sam popila čaj tegobe su nestajale. Pretpostavljam da se više radi o dejstvu tople vode nego o dejstvu biljke od koje je čaj napravljen, no činjenica je da ovaj napitak pomaže. Zato vam ga toplo preporučujem! 🙂

Sledeća preporuka za mesec maj je jedan vrlo zanimljiv Youtube kanal. Ono što je najviše interesantno o ovom kanalu jeste da ga ni ja sama do nedavno nisam poznavala, ali da sam posle februarskih preporuka koje sam dala vama dobila poruku od jednog čitaoca koji je meni potom predložio ovaj kanal. Njegov naziv je Geography Now  i svaki video na ovom kanalu posvećen je jednoj svetskoj zemlji. Zemlje su poređane po abecednom redu i svaki video traje otprilike od 7 do 12 minuta. Za svaku zemlju ponaosob prepričan je deo njene istorije, religija, demografija, bilateralni odnosi i osnovne zanimljivosti. Svaki video, dakle, obiluje gomilom informacija koje verovatno niste znali do sada, ma koliko dobro da poznajete geografiju. Upravo iz tog razloga, smatram ovaj kanal vrlo interesantnim i edukativnom, jer zaista bez skoro ikakvog napora možete da naučite mnogo novih i korisnih stvari, a pritom korisno provedete slobodno vreme.

Da li volite Grčku? Lično, veliki sam ljubitelj ove zemlje. Iako sam pre više od deset godina prvi put bila tamo, počela sam mnogo da cenim i volim ovu zemlju tek kada je opis moje radne pozicije postalo praćenje prodaje guma u Južnoistočnoj Evropi. Zašto baš tada? Zato što sam tokom svakodnevne komunikacije sa kancelarijom moje firme u Atini upoznala gomilu simpatičnih Grka sa kojima je super raditi, obzirom da su vrlo ljubazni i nepretenciozni. Tada sam počela da premotavam sećanja sa svoja tri letovanja u Grčkoj, da se podsećam grčkih specijaliteta i onoga što mi je najinteresantnije – grčke muzike. U međuvremenu sam pronašla i jedan veoma zanimljiv sajt na temu Grčke. Njegov naziv je grčki kutak , a tu možete pronaći najrazličitije informacije o ovoj zemlji: priče o grčkim ostrvima, načinima na koje Grci praznuju praznike, recepte za grčku hranu, pa čak i informacije o studijama u Grčkoj. Poseta ovom sajtu je još jedna prilika da naučite nešto novo, a obzirom da svi mi pre ili kasnije završimo na letovanju u Grčkoj, verujem da pokupiti pokoju korisnu informaciju o braći Grcima nikada nije na odmet. 🙂

Poslednja preporuka za danas biće na temu fizičke aktivnosti. U prošlim postovima pisala sam vam o trčanju i plivanju koje i dalje upražnjavam, no u međuvremenu sam našla i neke korisne ideje za samostalno vežbanje. Iako sam više puta išla na aerobik i različite treninge, kada dođe momenat vežbanja kod kuće nikada zapravo nemam pravu ideju od čega da krenem, koliko treba da traje trening i koliko često treba da upražnjavam ovu vrstu aktivnosti. Iz tog razloga, naravno, vrlo često koristim Youtube. Kanal koji u poslednje vreme najviše pratim je Lumowell . Na ovom kanalu bukvalno svakog dana možete pronaći nove ideje za vežbanje, a ono što posebno volim jeste to što predlozi obuhvataju različite stilove vežbanja (pilates, klasičan aerobik, vežbe za gubljenje kilograma, vežbe za jačanje mišića, itd) i da postoje predlozi za treninge različitih trajanja (od 7 minuta pa naviše). Moji omiljeni su kratki treninzi od 7-8 minuta koje uglavnom upražnjavam ujutru, i upravo tragajući za ovakvim tipom treninga, naleteh na kanal Lumowell. Pogledajte i javite mi kako se vama dopada ovaj kanal.

Nadam se da vam se ovomesečna lista predloga svidela i da će vam bar neki od njih koristiti. Ukoliko i sami imate neke slične predloge, slobodno ih ostavite u komentarima ispod.

Prijatan dan,

Aleksandra

Dobra vam nedelja

Podeli:
prvo najnoviji prvo najstariji sa najviše glasova
Obaveštavaj me o
trackback

[…] kanal koji mi je veoma interesantan ovog meseca je TED. Ukoliko se sećate, u majskim preporukama sam vam pisala o knjizi TED govori napisanoj od strane Krisa Andersona, vlasnika neprofitne […]

Kategorije

Kontakt

Zahvaljujem Vam se na čitanju i komentarisanju mojih postova. :)

Ne zaboravite da me pratite na Fejsbuku i Instagramu, a ako želite da budete obavešteni mejlom svaki put kada izade novi post, upišite se na mejling listu.

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje ili sugestiju, slobodno mi pišite!

Imajte lep dan,
Aleksandra[recaptcha class:recaptcha size:compact]