Top

26. August 2018.

SICILIJA – SVET ZA SEBE (1.deo)

 

Dobar dan svima! Nismo se čitali već neko vreme, a razlog tome bio je hroničan manjak inspiracije koji me je pratio u prošlih par meseci. Dugujem vam iz tog perioda barem nekoliko „Putovanja“ i „Na temu života“ postova, no za sada krećem malim koracima, a videćemo kako će potom ići. Odlučujem da vam danas pišem o Siciliji, ostrvu na kome sam provela 11 dana početkom avgusta. Da ne bude zabune, a to ćete shvatiti i iz opisa ispod, na Siciliji se ne biste dosađivali sve i da na njoj provedete mesec dana, no ovoga puta godišnji odmor mi je dozvoljavao samo skromnih nedelju i po koje sam se potrudila da provedem što je bolje moguće.

Za početak, krenimo sa malo istorije i geografije. Sicilija je ostrvo koje se nalazi na jugu Italije (ispod čizme, što bi se reklo) i ovo je najveće ostrvo u čitavom Sredozemnom moru. Broji oko 5 miliona stanovnika i okružena je Tirenskim morem na severu i zapadu, Jonskim na istoku i Sicilijanskim morem na jugu. Od Italije je odvojena Mesinskim moreuzom i preko njega je moguće preći trajektom koji spajaju Siciliju i regiju Kalabrija na samom jugu kopnenog dela Italije.

Istorije Sicilije veoma je bogata i, što je još značajnije, ona i dalje živi duž celog ostrva, kako u obliku arheoloških nalazišta, tako u stilu života njenog stanovništva. Kroz stari i srednji vek, bila je naseljena od strane Feničana, Grka, Vandala, Ostrogota, Vizantinaca, Arapa i Normana (potomci Vikinga). Slavnoj istoriji Sicilije svedoče podaci da je u 7.veku nove ere u gradu Sirakuzi boravio vizantinski car Konstantin II, a u 12.veku kraljevina Sicilija, tada pod vođstvom Normana, bilo je među najbogatijim državama u Evropi.  Početkom 19.veka, posle Napoleonovih ratova, Sicilija, zajedno sa jugom Italije, ušla je u sastav takozvane Kraljevine Dve Sicilije čija je prestonica bio Napulj. Ovo je bila najveća država Apeninskog poluostrva pre ujedinjena i nastanka države Italije 1861.godine, predvođenog od strane Đuzepea Garibaldija.


Duga i komplikovana istorija Sicilije, blizina Africi i arapskom svetu (između krajnjeg zapada Sicilije i Tunisa ima oko 160km), činjenica da se radi o izuzetnom tektonskom i vulkanskom području, ali i jako prisustvo mafije tokom 20.veka, oblikovali su ono što je ovo ostrvo danas – mali svet za sebe prepun prekrasnih gradova i još lepših plaža, odlične hrane i sebi svojstvenog dijalekta (često nerazumljivom ostatku Italije), koje je međutim jedno od najsiromašnijih i najzaostalijih krajeva Italije kao i Evrope uopšte.

Kako se radi o veoma velikom ostrvu gde je prosto greh boraviti samo u jednom mestu, naše je putovanje bilo zamišljeno kao neka vrsta „Road Trip“-a, a za to je bilo neophodno iznajmiti auto. Ukoliko se nađete na Siciliji i imate sličnu ideju, pod obavezno uzmite puno kasko osiguranje jer krađa guma kao i samih automobila ovde nije strana pojava, a ni drumovi nisu u naročito dobrom stranju (2015.godine zabeležene su situacije slične skorašnjem padu mosta u Đenovi). Ideja je bila da obiđemo grad Palermo i zonu koja ga okružuje, zatim okolinu zapadnog grada Trapani, grad Agriđento na jugu ostrva blizu kog se nalazi Dolina Hramova – arheološko nalazište iz doba antičke Grčke, kao i zonu oko gradova Katanije, Sirakuze i Raguze. Iako vam može delovati kao puno mesta za obilazak, nažalost i pored svih njih nismo uspei da vidimo područje oko grada Mesina, niti Eolska ostrva koja se nalaze u neposrednoj blizini (Lipari, Stromboli, Vulkano,…), a nismo uspeli ni da obiđemo Egadska ostrva u okolini Trapanija. Sada vam je već jasnije zašto je za obilazak Sicilije potrebno tako puno vremena.


Kako smo za 11 dana ipak videli jako puno mesta, logično je da se skoro ni u jednom nismo zadržali previše, no uspeli smo da „uhvatimo“ ono najznačajnije, te ću vam toliko i preneti kroz opise. Za sve više od toga, rekla bih da je najbolje da konsultujete sajt Skyscanner o kome sam već pisala ovde i vidite kako najpovoljnije stići na Siciliju avionom (Budimpešta, na primer, ima direktne letove do Katanije, mada je moguće da postoje povoljne konekcije i do Palerma).

Prvo mesto koje smo obišli bilo je Cefalù (čita se Ćefalu) , primorski gradić na severu Sicilije (između Mesine i Palerma) koji je jedno od najpopularnijih mesta za letovanje na Siciliji. Čim u njega kročite postaće vam jasno i zašto – duga peščana plaža koja se pruža ispod kamenitog brda, fantastični zalasci sunca, ulice u kaldrmi koje vas vode do glavnog trga na kome možete jesti najrazličitije sicilijanske specijalitete – jednom rečju, pun ugođaj. U ovom gradiću odmarali smo čitavo jedno popodne, a potom smo krenuli prema Palermu, glavnom i najvećem gradu Sicilije.

 

Šta je vaša prva asocijacija na Palermo? Ako nije slika uskih ulica iznad kojih veš visi sa štrikova (to je nekako uvek bila moja slika ovog grada 🙂 ), onda je to zasigurno mafija. Što se tiče ove prve asocijacije, moram da kažem da je Palermo veći nego što sam očekivala (oko 650 hiljada stanovnika), te tokom svog jednodnevnog boravka nisam uspela da naiđem na ove uličice. Što se tiče druge asocijacije, ono što treba da znate jeste da mafija nije postojala samo ovde, već i duž celog ostrva i u ostalim južnim regijama Italije, no Palermo je kao središte Sicilije okupljao one koji su se protiv nje najviše borili, te koji su u ovoj borbi najviše i stradali (ako želite o tome da naučite više preporučujem vam film „Mafija ubija samo leti“). Danas je sicilijanska mafija mnogo manje aktivna nego što je to bila pre nekih 20-30 godina, ali ovo ostaje veoma važan aspekt istorije čitavog ostrva koji se mora uzimati u obzir u svakom pokušaju tumačenja njegovog današnjeg stanja.

Savetujem vam da tokom letnjih meseci, zbog izuzetno visokih temperatura, obilazak Palerma (kao i ostalih mesta) započinjete ujutru. Jasno, nikako pre doručka, a za doručak vam preporučujem onaj pravi sicilijanski – ledeni napitak granitu u bilo kom od fantastičnih ponuđenih ukusa (najčešći su pistaći, bademi i dud) i sicilijanski brioš – laganu pogačicu od slatkog testa. Ukoliko vaše raspoloženje za italijanski doručak ipak više naginje severnoj strani ove zemlje (kao moje, na primer), onda možete da birate kombinaciju kapućina ili espresa sa kornetom – kroasanom sa slatkim punjenjem (najčešći ukusi: krema, bela čokolada, marmelada, nutela).

 

Najvelelepnija građevina Palerma zasigurno je njegova Katedrala posvećena Devici Mariji podignuta u 12.veku za vreme vladavine Normana. Ona se nalazi u samom centru grada, u blizini glavnog gradskog pozorišta zvanog Teatro Massimo, kao i trga Piazza di Quattro Canti gde se na četiri strane nalaze četiri česme sa statuama četiri svetice grada Palerma  – Agate, Ninfe, Olive i Kristine. Takođe, na istoj ruti ne treba propustiti ni trg Piazza Pretoria gde se nalazi palata Palazzo Pretoria sa svojim kružnim centralnim dvorištem kojim dominira prelepa fontana. Na vrhu palate nalazi se statua Svete Rozalije zaštitinice grada, a u neposrednoj blizini su i dve crkve – Chiesa di Santa Caterina i Chiesa di San Giuseppe dei Teatini. Još jedna crkva koju ne treba propustiti jeste Chiesa di Sant’Anna, najviše zbog njenog tipičnog eksterijera ali i činjenice dasu obližnje zgrade buvalno naslonjene na crkvu, te se na samo metar dva od crkvenih zidina nalaze balkoni ljidi koje u tim zgradama žive. Osim toga, na trgu ispred ove crkve noću se skuplja omladina Palerma, pa je atmosfera svake večeri veoma živa i često je moguće čuti čak i zvuke gitare.

 

 

Dalje šetajući kroz Palermo, potrudite se da ne propustite Normansku palatu (Palazzo dei Normanni) koja se smatra najstarijom kraljevskom palatom u Evropi (podsećam, Normani su vladali Sicilijom u 12.veku) koja je danas sedište Skupštine Regije Sicilija, a koja je nekad bila utočište Sicilijanskog parlamenta. U okviru kompleksa Normanske palate nalazi se bazilika Capella Palatina posvećena apostolu Petru.

 

U bitne znamenitosti grada Palerma ubraja se i obližnji gradić Monreale (oko 5km južno od Palerma) sa koga se pruža predivan pogled na metropolu i obalu mora. Monreale osnovan je od strane Normana u 11.veku. Ovaj brdoviti gradić obiluje crkvama, no svakako najznačajniji jeste Duomo koji možete obići po ceni od 4eur po osobi. Bilo da se nađete u Palermu ili u Monreale, ne propustite da probate lokalnu picu zvanu sfincione (čita se sfinćone) koja se pravi tako što se standardno testo za picu premaže smesom paradajza, belog luka, sardele i origana. Verujte mi na reč, ovo je jedno od najboljih jela koje sam probala na Siciliji, a već kada se udaljite od palermitanske zone ne možete više da ga nađete.

 

 

Konačno, ukoliko vas kao većinu turista u Palermu prvenstveno zanima more, nikako ne smete da propustite kvart Mondello kojim dominiraju prelepa (još jednom kažem: preleeeepa!) peščana plaža i tirkizno plavo more. Mislim da će vam slike ispod biti sasvim dovoljne da razumete zašto Mondello mora biti uvršten u obilazak Palerma.

 

Kako bi sicilijansko uživanje potrajalo kroz koju nedelju i kako bih se barem malo više u detalj mogla posvetiti priči o ovom predivnom ostrvu, o drugim destinacijama koje smo obišli na putu kroz Siciliju čitaćete u sledećim nedeljama.

Do tada vam šaljem veliki pozdrav i poručujem vam da mi javite u komentarima ispod kako vam se dopao ovaj post.

Aleksandra

 


Ukoliko vam se tekst dopao, zapratite me na Instagramu, a ako želite da budete u toku sa postovima koje objavljujem, zapratite moju Fejsbuk stranicu ili se prijavite na mejling listu.

Podeli:
prvo najnoviji prvo najstariji sa najviše glasova
Obaveštavaj me o
trackback

[…] Prethodni post […]

Kategorije

Kontakt

Zahvaljujem Vam se na čitanju i komentarisanju mojih postova. :)

Ne zaboravite da me pratite na Fejsbuku i Instagramu, a ako želite da budete obavešteni mejlom svaki put kada izade novi post, upišite se na mejling listu.

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje ili sugestiju, slobodno mi pišite!

Imajte lep dan,
Aleksandra[recaptcha class:recaptcha size:compact]