Top

31. August 2019.

UKOLIKO NISTE SPOSOBNI DA OVO ISPOŠTUJETE, ODUSTANITE OD TOGA DA BUDETE ŠEF

Dobar dan. Iako se, što znate ukoliko me pratite na Fejsbuku i Instagramu, ovih dana na blogu uglavnom bavim pričama sa mog poslednjeg putovanja po Severnoj Americi (o čemu obećavam post uskoro!), u poslednje vreme me okupira jedna posebna misao, te odlučujem da napravim mali iskorak u rubriku “Na temu života”.

Naime, ovih dana se u zemlji u kojoj živim, Italiji, odigrava teška politička borba. Ukoliko ne znate mnogo istoriju italijanske politike, dovoljno je da vam kažem da je poslednjih decenija Vlada pala nebrojeno mnogo puta. Evo i sada kad ovo pišem, u avgustu 2019.godine, Vlada pada ponovo. Ukratko ću vam reći zbog čega. Na poslednjim izborima su 3 partije dobile dosta glasova, no niko nije stigao do brojke na osnovu koje može da vlada sam. Sve 3 partije su dosta različite, svako okreće na svoju stranu, no 2 random partije u čiju koaliciju ne biste u kladionici uložili 1 dinar ipak odlučuju da je osnuju (koaliciju, ne kladionicu). Tu vremenom jedna partija jača, druga slabi i ova jača odlučuje da izađe iz koalicije, te sruši Vladu kako bi se ponovo išlo na izbore jer očekuju da pobede sami. Druga partija, koja se u međuvremenu naveliko vređala sa onom trećom koja je ostala napolju, odlučuje da prvoj napakosti i udruži se s trećom s kojom se do juče svađala. Sada oni stvaraju koaliciju i tu će verovatno da se oformi neka nova kvazi Vlada, koja će (prateći statistiku prethodnih godina) verovatno da padne kroz manje od godinu dana, pa onda ‘ajmo narode opet na izbore, a u međuvremenu evo vam PDV koji skače sa 22% na 25%.

Druga priča koja mi je dosta zaokupila pažnju jeste vest da su pronađeni neki stari spisi italijanske firme Ferrero (da, da, oni što prave Nutellu) u kojima se navodi 17 pravila koje je pre 40 godina otac lika koji danas vodi firmu savetovao svom menadžmentu. Deluje mu posle kratke pretrage na Google-u da članak još nije izašao na srpskom jeziku, no ukratko, radi se o savetima kako poštovati svoje radnike i kako su u svakom odnosu važne obe strane. Neću prevoditi sva pravila, nego neka koja su mi se naročito dopala:

(1) Trudite se da se vaši radnici uvek osećaju prijatno u komunikaciji s vama. Posvetite im vreme, a ne mrvice vremena, slušajte ih, ne dajte da vaš stres utiče na njih, ne dozvolite da se osećaju bezvrednima, rezervišite najudobniju stolicu svoje kancelarije za svoje radnike.

(2) Donosite odluke u dogovoru s vašim radnicima, jer će oni verovati u odluku u čijem su donošenju učestvovali.

(7) Rešavajte probleme “generalno”, a ne osvrćući se na svaki detalj. Dajte svojim radnicima prostor i slobodu da se oni brinu za njih.

(10) Priznajte sopstvene greške.

(15) Ne donosite odluke kada ste ljuti ili besni, odložite ih za momenat kada imate čiste misli.

(16) Ne zaboravite da dobar šef može učiniti da se patuljak oseća kao džin, a da loš šef od džina može stvoriti patuljka.

(17) Ukoliko ne verujete u prethodno navedenih 16 principa, odustanite od toga da budete šef.

Sigurna sam da čitate pravila, razmišljate o vašim nadređenima i pomišljate “Kako da ne!”. Isto kao što vas način na koji sam opisala haos u italijanskoj politici zasmejava, ali shvatate da situacija za građane nije nimalo laka.

Mišljenja sam da dve navedene priče imaju jednu zajedničku stavku a to je sledeća: Svako želi da se dokopa vlasti, da bude šef, da bude lider, da baš on bude onaj koji vodi sve napred. Da sada naprasno zaustavite 15 ljudi na ulici i pitate ih hoće li da postanu šef 20 osoba, veliki procenat će vam ubrzo i bez naročitog dvoumljenja odgovoriti sa DA. Niko ne zna šta tačno treba da se radi kako bi se ispravno vodilo 20 osoba, da ne kažem jedna cela država, no svi znaju da žele da budu na vlasti. Na Linkedinu se svi lože na onaj citat “Kada ti predlože novi projekat, ti prvo pristani, pa onda vidi šta ćeš” , ali upravo zbog toga imamo nesposobne kvazi lidere koji su pristali da budu na poziciji jer im se, eto, svidelo kako zvuči, svidelo što im je to bilo predloženo, svidelo što je dobra stavka za CV. Pogrešno je verovati da svako može da radi sve, a imam osećaj da je ova tendencija danas itekako prisutna. Svako može da prihvati da radi sve, i istina je, nekad nisu dovoljna 3 dana da shvatite da zec ne može da leti, ali ubrzo i to postane jasno i ako se ne spreči dobijemo Vlade koje padaju svake godine, nezadovoljne radnike, nezadovoljne stanovništvo, nezadovoljno čovečanstvo.

Sve je u životu kao ljubav, kandidata je koliko hoćeš, ali sa malo njih ti zaista klikne. Nije poenta ići linijom manjeg otpora i prihvatati sve jer dobro zvuči. U redu je reći nisam spreman, ukoliko osećam da u ovom momentu određeni predlog deluje veći od onoga što mogu da postignem. Nemojmo da nas zavara to što su danas svi samoprozvani lideri, lajf koučevi, kojekakvi gurui, što rade na ne znam kojim bitnim projektima i svaki dan samo od njih zavisi hoće li Zemlja da se obrne ili neće. Poštujmo sebe i ispružimo se samo koliko smo udatom trenutku dugački. Tako ćemo poštovati i svet oko sebe.

Hvala na čitanju i srdačan pozdrav,

Aleksandra

Podeli:

Comments are closed.

Kategorije

Kontakt

Zahvaljujem Vam se na čitanju i komentarisanju mojih postova. :)

Ne zaboravite da me pratite na Fejsbuku i Instagramu, a ako želite da budete obavešteni mejlom svaki put kada izade novi post, upišite se na mejling listu.

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje ili sugestiju, slobodno mi pišite!

Imajte lep dan,
Aleksandra[recaptcha class:recaptcha size:compact]